Kinderfiets 12 jaar bestellen

Wanneer jouw zoon of dochter de leeftijd van 12 jaar bereikt breekt er een spannende periode aan. Over het algemeen gaat een kind van 12 jaar de basisschool verlaten om naar de middelbare school te gaan. Dat betekend over het algemeen dat jouw kind dagelijks een stuk moet fietsen naar school. Dan wil je als ouder zijnde natuurlijk wel dat de fiets goed en stevig is.

Natuurlijk wil jouw kind ook een mooie fiets hebben maar het uiterlijk van de fiets alleen is niet bepalend. Het is ook belangrijk om op een veilige fiets rond te rijden. Maar waar moet je dan op letten als je een fiets voor een 12-jarige wilt aanschaffen?

Kinderfiets 12 jaar

Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat een 12-jarige uiteraard meer gebruik gaat maken van de fiets. De meeste kinderen van die leeftijd gaan dan vaak naar de middelbare school. Dat betekent dat er over het algemeen iedere dag, een flink stuk afgelegd moet worden naar school en dan moet er ook nog eens een flinke rugzak mee. Dan is het dus wel heel erg belangrijk dat er een goede fiets komt.

Uiteraard is het zo dat het uiterlijk van de fiets ook heel erg bepalend is. Dat geldt voor zowel jongens als voor meisjes. Pubers vinden de meningen van anderen enorm belangrijk, zeker wanneer ze naar de middelbare school gaan wordt dit steeds belangrijker. Dus je wilt natuurlijk ook wel dat ze op een fiets rijden waar jouw zoon of dochter trots op is.

Desondanks is de veiligheid van de fiets het allerbelangrijkste. Er zijn heel veel aanbieders online die fietsen verkopen, dat maakt het zoeken naar een fiets natuurlijk wel wat gemakkelijker. Toch hangt het kopen van een goede fiets, van een aantal componenten af.

Kinderfiets 12 jaar kopen

Wanneer je een fiets voor een 12-jarige gaat kopen is het belangrijk dat je op een aantal zaken gaat letten. Allereerst is het belangrijk dat je goed kijkt naar de stevigheid van het frame. Vooral in het goedkopere segment kinderfietsen zie je vaak dat het frame van de fiets niet zo stevig is. En dat kan leiden tot diverse problemen. Als het frame namelijk niet stevig is zie je vaak ook dat andere onderdelen aan het frame sneller gaan rammelen.

Denk dan bijvoorbeeld aan de spatschermen. Als een frame niet stevig genoeg is zie je vaak dat de spatschermen los gaan zitten. Ook onderdelen zoals de kettingkast hebben er onder te lijden als het frame niet stevig is. Dan zie je dat andere onderdelen ook gaan rammelen.

Ook de veringen van een fiets zijn heel erg belangrijk. Een fiets krijgt over het algemeen op dagelijkse basis veel klappen te verduren. Denk aan de belasting van jouw kind op de fiets en ook het ruig rijden over stoepjes wat pubers vaak doen. Je moet niet denken, dat doet mijn puber niet, want de meeste pubers gaan toch stoer doen met de fietsen. Een goede vering in de fiets is daarom ook heel erg belangrijk.

De remmen zijn ook belangrijk uiteraard. Zonder remmen kom je al gauw in een gevaarlijke situatie terecht. Het is een beetje persoonlijk welk type rem je prettiger vindt. Bijvoorbeeld de terugtraprem. Dit is eigenlijk een van de meest veilige remsystemen. De terugtraprem is betrouwbaar en werkt snel. Wanneer je handremmen hebt aan het stuur kan men in paniek nog wel eens gekke dingen doen zoals een rare manoeuvre met het stoer. Dat wil je uiteraard niet.

Als je twijfelt over de technische specificaties die nodig zijn om veilig te kunnen fietsen, dan kun je van de mogelijkheid gebruik maken om advies in te winnen van een fietsenzaak. Zij kunnen jou over het algemeen wel goed voorlichten welke specifieke eigenschappen een fiets moet bezitten om jouw kind veilig te laten fietsen.

Welke maat fiets voor 12 jaar

Los van alle technische specificaties die belangrijk zijn om jouw kind veilig te laten reizen in het verkeer, is het ook belangrijk dat jouw kind een fiets heeft in de juiste maat. Dit is misschien nog wel het meest belangrijke van allemaal. Als een kind namelijk op een fiets rijdt die te klein of te groot is kan dit leiden tot ongelukken.

Bij een te kleine fiets kan het zijn dat jouw kind knel komt te zitten tussen zadel en stuur of doordat hij/zij weinig ruimte heeft, geen noodingreep kan uitvoeren. Dat moet je natuurlijk niet willen dus is het zaak om een fiets op de juiste grootte te kopen.

Wanneer de fiets te groot is kan het juist zijn dat het kind snel de balans verliest als hij/zij plotseling moet remmen of moet afstappen en de grond niet meteen kan voelen onder de voeten. In zulke situaties is het hebben van een grote fiets heel erg gevaarlijk. Het is namelijk altijd belangrijk dat jouw kind de balans over de fiets weet te bewaren.

Maar hoe bepaal je dan de juiste maat voor een kinderfiets? Als je kijkt naar een kinderfiets 12 jaar dan zie je dat het vaak een tussenmaat fiets is. Dat komt doordat kinderen pas rond de 16-18 jaar qua lengte zijn volgroeid. En de maat van een fiets wordt mede bepaald door de lengte van het kind, de leeftijd en de kledingmaat. Online zijn hier handige rekenvoorbeelden voor te vinden.

Wanneer je dus een kinderfiets 12 jaar gaat aanschaffen is het belangrijk dat je ervoor gaat zorgen dat de maat goed is. Als je online een fiets gaat kopen dan kan dit wel lastig zijn. Check dan ook altijd goed of je een fiets retour kunt sturen eventueel.

De mooiste fietsen voor 12 jaar

Het kopen van een mooie kinderfiets is niet zo heel moeilijk. Het aanbod is, zeker online, nu eenmaal best wel heel groot. Het is dus simpel gezegd belangrijk om een keuze te maken voor een jongensfiets of een meisjesfiets. Daarnaast wil je als ouder zijnde natuurlijk wel dat de fiets ook daadwerkelijk veilig is en voldoet aan alle eisen.

Online kun je dus prima slagen voor een mooie fiets. Als je budget technisch een beperking hebt dan wordt het uiteraard wel wat lastiger. Wanneer je echt een laag inkomen hebt en toch een fiets moet kopen voor je kind, dan kun je bijvoorbeeld proberen om bijzondere bijstand aan te vragen. De bijzondere bijstand is er specifiek voor mensen die een laag inkomen hebben. Deze bijstand is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen alles krijgen wat ze nodig hebben.

Ook kun je natuurlijk in het tweedehandse segment kijken naar een goede fiets. Zeker bij een fietsenmaker kun je er vaak wel vanuit gaan dat deze fietsen kwalitatief goed zijn. Alle fietsen bij een fietsenmaker worden goed nagekeken en meestal krijg je wel iets van garantie waardoor je prima een tweedehands fiets bij de fietsenmaker kunt kopen.

Jongensfiets 12 jaar

Een jongensfiets voor een 12-jarige kopen is anders dan wanneer je een fiets koopt voor een jonger kind koopt. Een 12-jarige wil natuurlijk nog steeds een fiets die qua uiterlijk stoer is en opvalt maar aan de andere kant, hoe leuk dat ook is, een 12-jarige moet ook vele kilometers afleggen naar school toe. Dus een comfortabele fiets is dan wel erg belangrijk. Een mountainbike of BMX fiets is dan misschien wel stoer en leuk maar totaal niet praktisch.

Je komt dan al snel op de stadsfiets uit of een mooie transportfiets. Deze fietsen zijn degelijk qua kwaliteit en bieden voldoende opbergruimte voor bijvoorbeeld een schooltas of een sporttas.

Meisjesfiets 12 jaar

Voor een meisje van 12 jaar oud gelden er weer hele andere specificaties. Zo zullen de meeste meisjes de Hello Kitty en Dora tijdperk wel voorbij zijn gegaan. Jouw dochter gaat nu natuurlijk naar de grote school en dan is het wel belangrijk dat je dus ook een fiets hebt die bij de middelbare school past. Een stoere meisjesfiets, die echt past bij een meisje van een middelbare schoolleeftijd.

Daarnaast moet ook voor een meisje van 12 die dagelijks naar school moet fietsen het zo zijn dat de fiets comfortabel is en dat ze veilig kan verplaatsen naar school. Het is ook belangrijk dat de schooltas mee kan.

Een kinderfiets 12 jaar kopen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Want je moet echt veel voorbereidend werk doen. Goed de prijzen vergelijken bij verschillende aanbieders en kijken naar de kwaliteit van de fiets. Als je dat allemaal goed gecheckt hebt dan heb je hopelijk een fiets waar jouw dochter jaren mee vooruit kan.

Kinderfietsen voor andere leeftijden

Er zijn verschillende soorten en maten kinderfietsen beschikbaar. Elke maat kinderfiets is geschikt voor een andere leeftijd. Hieronder vind je kinderfietsen voor elke leeftijd.